Modern warfare
Alles verandert in razendsnel tempo. Zo vormen nieuwe technieken ook nieuwe risico's. De kwetsbaarheid van een gaspijpleiding door de Oostzee maakt dit duidelijk. Gelukkig was deze niet in gebruik en heeft het uitvallen van deze verbinding weinig invloed op onze gasvoorziening. Maar het legt wel onze kwetsbaarheid bloot. De Russen bombarderen in Oekraïne cruciale infrastructuur voor water en elektriciteit. Dat geeft aan waar de achilleshiel van onze elektriciteitsvoorziening is. Het distributienet.
De Noordzee ligt vol met kabels die windparken met het land en met elkaar verbinden. Ze maken ook internetverkeer mogelijk. Maar voor al die toepassingen zijn er evenveel uitdagingen. Het internet is ontstaan als gevolg van het verminderen van het risico op het 'uitschakelen' van verbindingslijnen. Wanneer één kabel uitvalt gaat het signaal via een van de vele kabels in het netwerk zijn weg vinden. Maar wat met de stroomkabels van onze windmolenparken? ‘Als één kabel faalt, dan kan het windmolenpark geen energie meer leveren.’
Het is belangrijk om de elektriciteit zo dicht mogelijk bij de gebruiker te produceren. Zonnepanelen op het dak met batterij maken het risico het kleinst. Ook lokale centrales verkleinen het risico aanzienlijk. Onze industrievoorziening is volledig geconcipieerd binnen het concept van vrede. Moeten we ons voorbereiden op een oorlogssituatie?
In 2003 noemde de Verenigde Naties Grozny de "meest verwoeste stad op aarde". Volgt nu Marioepol? Tsjetsjenië was nog 'ver van ons bed', maar de terreur van Poetin komt steeds meer naar het westen. Tsjetsjenië was nog een binnenlands conflict maar met de inval in Oekraïne heeft Poetin een autonome staat binnen gevallen. Wat als hij 'de rode lijn', de grens van de NAVO overschrijd?
|
Straks geen goedkope alcohol meer over de grens halen
Veel mensen liggen niet wakker van de hoge alcoholaccijns. “Ach, geen probleem als je een huisje hebt in Hongarije. Daar mag je jaarlijks 50 liter stoken , legaal . Die kan je dan rustig meebrengen naar Be of Nl en consumeren 😉” of "Ik haal geregeld mijn flessen in Luxemburg. Dan tank goedkoop en neem nog wat tabak mee." Maar daar komt een einde aan. Het Europe's Beating Cancer Plan wordt gebruikt om het 'vrij verkeer van goederen' in te perken.
Belastingen verhogen lost alles op |
Het Europe's Beating Cancer Plan gaat grote gevolgen hebben voor de wijn en gedistilleerd sector. Accijnzen moeten verder omhoog. Ook alcohol halen in Luxemburg gaat op de helling. Minimumleeftijd voor alcohol moet niet omhoog maar accijnzen wel.
|
Hongerstaking voor regularisatie
PS en de Groenen vinder de actie van de 'mensen zonder papieren' een regeringscrisis waard. Daarmee sporen zij de hongerstakers aan om vol te houden. Zij geven hun hoop op succes, als ze het nog even volhouden. Hun houding is ronduit schandalig. Hulp bij zelfdoding, het bieden van hulp aan iemand bij het uitvoeren van zijn zelfdoding, is strafbaar. En het aanzetten tot zelfdoding dan?
Als Europa Afrika verwaarloost en niet als partner opwaardeert, dan verliest het dat continent aan China dat met enorme investeringen Afrika inpalmt. Een andere factor is dat Afrika nog steeds een enorme bevolkingsgroei kent die zomaar kan leiden tot voortdurende migratiedruk op de Europese grenzen. Alleen voorspoed en succes kunnen zo’n golf stuiten.
Europe's Beating Cancer Plan en accijnzen
Het Europe's Beating Cancer Plan gaat grote gevolgen hebben voor de wijn en gedistilleerd sector. Ook alcohol halen in Luxemburg gaat op de helling. Door het herzien van de mogelijkheid om als particulier 'goedkope' alcohol in een buurland te halen wil de overheid deze uitweg afsluiten. We gaan dus terug smokkelen.
Horeca is corona-slachtoffer
Het ziet er naar uit dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is van de corona-crisis. Het had nochtans anders gekund als de overheid haar belastingen op huurinkomsten van handelspanden tijdelijk had aangepast. Heel veel eigenaren van horeca-panden willen hun huurders wel helpen om te overleven, anders hebben ze straks geen huurders meer. Maar de fiscaliteit maakt dat onmogelijk. De overheid zorgt niet voor een oplossing, in tegendeel, de overheid laat de horeca langzaam leegbloeden en doet er nog een goede zaak aan ook. Wat is er mis.
Archeologie in de 31e eeuwTijdens de vele uren in de auto luister ik vaak naar geschiedenis podcasts. Ik vraag me dan wel eens af hoe ze over pakweg duizend jaar naar onze tijd zouden kijken.
EU-Mercosur handelsakkoord
Onze boeren afschilderen als 'gif-spuiters', maar 'gifwijn' mag van Europa. Waarom melden ze niet dat onze Europese wijnen veel veiliger zijn dan de goedkope Nieuwe Wereld-wijntjes. Waarom melden ze niet dat er zelfs geen residu-limieten gelden voor wijn. Waarom melden ze niet dat er zelfs wijnen met DDT-resten in Europa verkocht mogen worden zolang ze maar buiten de EU geproduceerd zijn. Waarom melden ze niet dat uit derde landen ingevoerde wijn niet wordt gecontroleerd op aanwezigheid van residuen van in de EU verboden stoffen?
|
"Exemplarisch voor de onvoorstelbare impact van de chemische revolutie zijn de vele artefacten die archeologen overal aantreffen en die bij het ploegen veelal aan de oppervlakte komen. De zogenaamde plastics, synthetische stoffen die niet afbreken en die ook gebruikt werden voor zogenaamde ‘wegwerpverpakkingen’ die zelfs vaak niet eens gerecycleerd werden maar gewoon ‘gedumpt’."
|
Übermenschen keren terug
We hebben een eeuw lang tegenstellingen tussen 'links' en 'rechts' gehad. De komende decennia zal het conflict een heel ander zijn. We leven met een verkeerd vijandbeeld. Het onderschatten van het gevaar kan desastreus zijn en het bewust minimaliseren ronduit crimineel.
Maar 'gifwijn' mag van Europa
Onze wijnbouwers krijgen steeds strengere regels met betrekking tot het gebruik van sproeistoffen, maar de Europese markt laat wel goedkope 'gifwijn' toe. Meer ................
Het ligt nogal gevoelig
Geen zwarte piet meer, geen Sjors en Sjimmie meer en Kuifje ligt ook al onder vuur. Zelfs de uitspraken van Boma van De Kampioenen staan ter discussie. Ik vraag me stilaan af of we nog wel moppen over Hollanders, Belgen etc. mogen vertellen, om over Joden en de islam maar helemaal te zwijgen. Zijn we niet helemaal de plank aan het mis slaan met die al dan niet geveinsde gevoeligheden? Moeten we niet terug 'een beetje normaal doen'? Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft te kennen gegeven niet te zullen tolereren dat sporters op de Olympische Spelen demonstreren tegen racisme, en krijgt daar bakken kritiek op. Waar gaat het eigenlijk om?
Racisme? Ik heb het eens opgezocht. "Racisme is de opvatting dat er rassen te onderscheiden zijn met daaraan gerelateerde verschillen in karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens waarbij het eigen ras superieur zou zijn aan andere." Dus Afrikaanse en Afro-Amerikaanse atleten die zich 'beter' voelen omwille van hun fysieke eigenschappen waardoor ze harder kunnen lopen, is een vorm van racisme. En zo zijn er veel disciplines waar de ene of de andere 'genotype' zullen we maar zeggen, in het voordeel is omdat zij daar genetisch meer aanleg voor hebben. Terwijl de wetenschap onze genetische verschillen beter dan ooit kan aanduiden en dit impliciet bewijst dat gelijkheid niet bestaat, mogen verschillen niet meer benoemd worden. Verschillen zijn er, dat valt niet te ontkennen. En wanneer je hierdoor over eigenschappen beschikt waardoor je op een of ander gebied succesvoller bent dan anderen, dan ben je op dat vlak toch superieur. Maar blijkbaar mag dat allemaal niet meer gezegd worden.
Een heel andere zaak is deze van gelijkwaardigheid. Is iemand die op een bepaald gebied superieur is 'meer waard'? Nee? Kijk dan maar eens naar de waarde van een voetballer. Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk. Sommige mensen zijn gelijkaardig. Dat is een genetisch of cultureel gegeven. Anderen zijn dan weer sterk verschillend. Maar dat onderscheid mogen we blijkbaar niet meer maken. Mij persoonlijk raakt een Belgenmop of een mop over Hollanders, van beiden wordt ik immers geregeld het 'slachtoffer', in het geheel niet. Waarom niet? Omdat ik niet dom en niet gierig ben. Waar je aanstoot aan neemt zegt veel over je eigen zelfbeeld. Mensen die met een dergelijk probleem te kampen hebben moeten een psychiater opzoeken, niet de persoon die een karikatuur maakt of een grap over een andere 'bevolkingsgroep'.
Een heel andere zaak is de behandeling van bijvoorbeeld vrouwen in de Arabische wereld of de Tibetanen door de Chinezen. Maar daar stoort men zich blijkbaar veel minder aan. Met de 'black lives matter' beweging suggereert men dat er sprake is van een onaanvaardbare discriminatie op basis van huidskleur. Ik denk dat iedereen het er over eens is dat er nog zaken gebeuren die onduldbaar zijn. Maar die verander je niet door aan overdreven gevoeligheden toe te geven. Die los je enkel op door wantoestanden aan te pakken, niet door een beeldenstorm of door Sinterklaas als racist aan het kruis te slaan. En al helemaal niet door uitzendingen van De Kampioenen te verbieden of zwarte piet af te schaffen.
Wil je iets veranderen? Doe dan als ik en werk als vrijwilliger om in ontwikkelingslanden te gaan helpen. Oordeel niet op basis van huidskleur, geslacht, geaardheid of religie. Beoordeel ieder mens enkel op basis van zijn daden. Ik heb vrienden in alle continenten, met alle kleuren, verschillende geloofsovertuigingen en geaardheid. Maar ik weiger aan de huidige waanzin toe te geven.
Racisme? Ik heb het eens opgezocht. "Racisme is de opvatting dat er rassen te onderscheiden zijn met daaraan gerelateerde verschillen in karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens waarbij het eigen ras superieur zou zijn aan andere." Dus Afrikaanse en Afro-Amerikaanse atleten die zich 'beter' voelen omwille van hun fysieke eigenschappen waardoor ze harder kunnen lopen, is een vorm van racisme. En zo zijn er veel disciplines waar de ene of de andere 'genotype' zullen we maar zeggen, in het voordeel is omdat zij daar genetisch meer aanleg voor hebben. Terwijl de wetenschap onze genetische verschillen beter dan ooit kan aanduiden en dit impliciet bewijst dat gelijkheid niet bestaat, mogen verschillen niet meer benoemd worden. Verschillen zijn er, dat valt niet te ontkennen. En wanneer je hierdoor over eigenschappen beschikt waardoor je op een of ander gebied succesvoller bent dan anderen, dan ben je op dat vlak toch superieur. Maar blijkbaar mag dat allemaal niet meer gezegd worden.
Een heel andere zaak is deze van gelijkwaardigheid. Is iemand die op een bepaald gebied superieur is 'meer waard'? Nee? Kijk dan maar eens naar de waarde van een voetballer. Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk. Sommige mensen zijn gelijkaardig. Dat is een genetisch of cultureel gegeven. Anderen zijn dan weer sterk verschillend. Maar dat onderscheid mogen we blijkbaar niet meer maken. Mij persoonlijk raakt een Belgenmop of een mop over Hollanders, van beiden wordt ik immers geregeld het 'slachtoffer', in het geheel niet. Waarom niet? Omdat ik niet dom en niet gierig ben. Waar je aanstoot aan neemt zegt veel over je eigen zelfbeeld. Mensen die met een dergelijk probleem te kampen hebben moeten een psychiater opzoeken, niet de persoon die een karikatuur maakt of een grap over een andere 'bevolkingsgroep'.
Een heel andere zaak is de behandeling van bijvoorbeeld vrouwen in de Arabische wereld of de Tibetanen door de Chinezen. Maar daar stoort men zich blijkbaar veel minder aan. Met de 'black lives matter' beweging suggereert men dat er sprake is van een onaanvaardbare discriminatie op basis van huidskleur. Ik denk dat iedereen het er over eens is dat er nog zaken gebeuren die onduldbaar zijn. Maar die verander je niet door aan overdreven gevoeligheden toe te geven. Die los je enkel op door wantoestanden aan te pakken, niet door een beeldenstorm of door Sinterklaas als racist aan het kruis te slaan. En al helemaal niet door uitzendingen van De Kampioenen te verbieden of zwarte piet af te schaffen.
Wil je iets veranderen? Doe dan als ik en werk als vrijwilliger om in ontwikkelingslanden te gaan helpen. Oordeel niet op basis van huidskleur, geslacht, geaardheid of religie. Beoordeel ieder mens enkel op basis van zijn daden. Ik heb vrienden in alle continenten, met alle kleuren, verschillende geloofsovertuigingen en geaardheid. Maar ik weiger aan de huidige waanzin toe te geven.
China en de economische oorlog
De grootste fouten worden gemaakt omdat we uit het verleden te weinig leren.
Corona maatregelen
Er moet worden opgetreden tegen mensen die de regels niet naleven. Zij zouden moeten kunnen worden vervolgd voor onvrijwillige doodslag. Daarop moeten zware boetes komen. “Wie intelligent is zal volgen, wie dat niet is moet volgen.”
Tekort aan alcohol?Als de grote jongens de kraan een klein beetje open draaien is er meer dan genoeg alcohol. En aan een veel lagere kostprijs dan die waaraan kleine distillateurs kunnen produceren. Kleine distillateurs zijn niet concurrentieel.
De marketingafdelingen van de grote jongens hebben goed werk geleverd. Maar leveren ze ook wel de alcohol? Vanwaar blijft de vraag anders komen? De vraag blijft: "Waarom blijven apotheken en ziekenhuizen vragen om ontsmettingsalcohol te leveren?" |
"De rendementen in onze wijnbouw moeten omhoog" zegt het Kenniscentrum wijnbouw
Volledig de verkeerde richting!! De rendementen moeten bij veel wijnbouwers zelfs omlaag om een betere wijn te maken. De adviezen van PCFruit worden volledig ingefluisterd door Duitse adviseurs. En dat is nu juist niet het voorbeeld. Duitse bulkwijn brengt € 0,80 per liter op. Dit is trouwens een kwaliteit die we in België niet in ons glas willen. Met onze grondprijzen en arbeidskosten kunnen we, zelfs wanneer we drie keer zoveel liter per hectare produceren, nog niet concurreren met goedkope Duitse, Zuid Afrikaanse of Chileense wijn.
Alle topwijnen in de wereld zijn gebaseerd op hoge plantdichtheden en lage productie. Een hoog potentieel belicht bladoppervlak per kg druiven is wetenschappelijk ook bewezen de belangrijkste sleutel tot kwaliteit te zijn. En nu wordt dit even als 'ouderwets' afgestempeld. Dus Duitse wijn van 85 hl/ha is beter dan Franse van 45 hl/ha? Wil je tafeldruiven produceren dan is een groot volume gewenst. Enkel voor wijndruiven is dit niet het geval.
“In de eerste plaats moet de opbrengst per hectare naar omhoog”, stelt Vandenwyngaert. “Mét behoud van dezelfde kwaliteit natuurlijk. Hier op het proefveld haalde ik vorig jaar bijna 85 hectoliter per hectare, een stuk meer dan de 35 à 45 hectoliter per hectare bij vele Vlaamse wijnbouwers. Dat is vaak kunstmatig laag en is een gevolg van de Franse knowhow die hier destijds geïmporteerd is. In Frankrijk gold lange tijd de regel: hoe minder opbrengst, hoe beter de kwaliteit. Dat is achterhaald en stamt nog uit de tijd dat alle loofwandwerkzaamheden manueel moesten gebeuren. Iedere wijnbouwer probeerde toen de groeikracht te remmen omdat hij anders de loofwand niet tijdig kon bewerken en hierdoor met schimmel te kampen kreeg.”
Wil je eens echte 'fake news' lezen? Dan moet je dit in VILT maar eens lezen: http://www.vilt.be/hoe-rendabiliteit-vlaamse-wijnbouw-verhogen
Volledig de verkeerde richting!! De rendementen moeten bij veel wijnbouwers zelfs omlaag om een betere wijn te maken. De adviezen van PCFruit worden volledig ingefluisterd door Duitse adviseurs. En dat is nu juist niet het voorbeeld. Duitse bulkwijn brengt € 0,80 per liter op. Dit is trouwens een kwaliteit die we in België niet in ons glas willen. Met onze grondprijzen en arbeidskosten kunnen we, zelfs wanneer we drie keer zoveel liter per hectare produceren, nog niet concurreren met goedkope Duitse, Zuid Afrikaanse of Chileense wijn.
Alle topwijnen in de wereld zijn gebaseerd op hoge plantdichtheden en lage productie. Een hoog potentieel belicht bladoppervlak per kg druiven is wetenschappelijk ook bewezen de belangrijkste sleutel tot kwaliteit te zijn. En nu wordt dit even als 'ouderwets' afgestempeld. Dus Duitse wijn van 85 hl/ha is beter dan Franse van 45 hl/ha? Wil je tafeldruiven produceren dan is een groot volume gewenst. Enkel voor wijndruiven is dit niet het geval.
“In de eerste plaats moet de opbrengst per hectare naar omhoog”, stelt Vandenwyngaert. “Mét behoud van dezelfde kwaliteit natuurlijk. Hier op het proefveld haalde ik vorig jaar bijna 85 hectoliter per hectare, een stuk meer dan de 35 à 45 hectoliter per hectare bij vele Vlaamse wijnbouwers. Dat is vaak kunstmatig laag en is een gevolg van de Franse knowhow die hier destijds geïmporteerd is. In Frankrijk gold lange tijd de regel: hoe minder opbrengst, hoe beter de kwaliteit. Dat is achterhaald en stamt nog uit de tijd dat alle loofwandwerkzaamheden manueel moesten gebeuren. Iedere wijnbouwer probeerde toen de groeikracht te remmen omdat hij anders de loofwand niet tijdig kon bewerken en hierdoor met schimmel te kampen kreeg.”
Wil je eens echte 'fake news' lezen? Dan moet je dit in VILT maar eens lezen: http://www.vilt.be/hoe-rendabiliteit-vlaamse-wijnbouw-verhogen
Waarom de belastingen blijven stijgen
"De kiezer heeft altijd gelijk." Dat is het probleem. Het overgrote merendeel van de kiezers leeft immers rechtstreeks of onrechtstreeks van de overheidsuitgaven. "Meer uitgeven aan onderwijs en de zorgsector. De minima moeten om hoog en de politie verdient te weinig." Een politicus die zegt waar het op staat, dat de overheid sterk moet bezuinigen en inkrimpen, zal bij de verkiezingen geen potten breken. Het probleem is dat bij ons meer mensen uit 'de ruif eten' dan dat er zijn die 'de ruif vullen';
|
Boete voor overdreven snelheid: 4 km te hard (gecorrigeerd) kost € 111,-. Geen schoolomgeving of voor zwakke weggebruikers risicovolle plaats. En dan een boete van € 27,50 per km. Dat is pas overdreven. Het innen van dergelijke boetes is inmiddels volledig geautomatiseerd, performant en efficiënt en bijgevolg zeer ‘winstgevend’. Hier gaat het niet om het maatschappelijk belang van verkeersveiligheid maar om ordinaire centenklopperij. Als de accijnsverdubbeling op alcohol niet opbrengt moeten andere belastingen omhoog. Maar onze belastingen zijn voor werkenden al het hoogste in Europa. Geld binnen rijven middels boetes is de gemakkelijkste oplossing. Maximumsnelheden op doorgangswegen verlagen, gaan flitsen en het geld stroomt binnen. Het enige wat we nu nog nodig hebben is een ‘belastingregering’.
Volksgezondheid, milieu en verkeersveiligheid als drogreden voor accijnsverhogingen, belastingen en boetes. De overheid heeft de oplossing voor alle problemen; belastingen, heffingen, retributies, boetes etc. Ik volg de regeringsvorming in ieder geval met argusogen.
Volksgezondheid, milieu en verkeersveiligheid als drogreden voor accijnsverhogingen, belastingen en boetes. De overheid heeft de oplossing voor alle problemen; belastingen, heffingen, retributies, boetes etc. Ik volg de regeringsvorming in ieder geval met argusogen.
"Vandaag controleren de vier grootste agromultinationals (Cargill, Tyson Foods, BRF en Alltech) ongeveer 42 procent van de wereldvoedselmarkt, 82 procent van het rundsvlees, 63 procent van het varkensvlees en 53 procent van de braadkippen. Dat vee graast niet langer op groene, malse weiden, maar blijft op stal en wordt gevoed met graan, soja en maïs. De teelt van die gewassen voor veevoeder leidt vooral in Zuid-Amerika tot massale ontbossing. Bovendien vormt dat 'graanvee' een even grote bedreiging voor het planetaire ecosysteem als steenkool voor de klimaatopwarming."
En wat doet de politiek? Leuteren over nul-tolerantie in het verkeer, belastingen verhogen en steeds meer regeltjes, voorschriften en procedures in het leven roepen. Maar wel zeggen het ondernemerschap te willen promoten en op scholen 'ondernemerschap' op het leerplan te zetten. Probeer maar eens om als zelfstandige een ambachtelijke stokerij op te richten of een gebouw voor een wijnbouwdomein in landbouwgebied vergund te krijgen. Dan vergaat je de zin in het ondernemen wel en wil je ook graag ambtenaar worden en klagen over de werkdruk.
En wat doet de politiek? Leuteren over nul-tolerantie in het verkeer, belastingen verhogen en steeds meer regeltjes, voorschriften en procedures in het leven roepen. Maar wel zeggen het ondernemerschap te willen promoten en op scholen 'ondernemerschap' op het leerplan te zetten. Probeer maar eens om als zelfstandige een ambachtelijke stokerij op te richten of een gebouw voor een wijnbouwdomein in landbouwgebied vergund te krijgen. Dan vergaat je de zin in het ondernemen wel en wil je ook graag ambtenaar worden en klagen over de werkdruk.
Ook natuur moet 'beheerd' worden
Er gaan miljoenen naar Natuurpunt voor aankoop en beheer van natuur. Daaronder vallen ook hoogstamboomgaarden. Echter van 'beheer' is vaak weinig te merken. Bomen staan vaak letterlijk te rotten in de wei. Is dat natuurbeheer? En nog veel erger. Kersen worden niet geplukt en door Natuurpunt 'beheerde' hoogstamboomgaarden verworden tot infectiehaarden van plagen als de Japanse kersenfruitvlieg. Fruittelers en wijnbouwers krijgen hierdoor te maken met infecties die men enkel nog met insecticiden de baas kan. En dat is nu juist het aller slechtste wat er voor de natuur denkbaar is. Maar verder dan hun eigen haag kijken 'de groenen' vaan niet. Zij spuiten niet, en 'foei die fruittelers spuiten insecticiden!'. Snappen die groenen dan echt niks van preventie? Is het dus gebrek aan kennis? Of zijn ze gewoon te lui om aan verantwoord beheer te doen? Subsidies zouden aan strengere voorwaarden moeten worden verbonden. Gesubsidieerd hobbyisme is niet meer van deze tijd, en slecht voor het milieu!. meer .........
|
Het gevaar van chemische fungiciden
Ik beweer niet dat alle chemische fungiciden 'rotzooi' zijn. We moeten echter de voordelen van zwavel en koper niet onderschatten. Wanneer we ook wortelschimmels en gisten in de beoordeling betrekken komen ze er zonder meer beter van af dan over het algemeen voorgesteld. Ik ben er van overtuigd dat de 'chemielobby' succesvol is in het uitschakelen van middelen waaraan ze niks kunnen verdienen, zwavel en koper dus. Laat wijnbouwers de keuze of ze synthetische middelen willen gebruiken of niet. Nu probeert men het alternatief uit te schakelen. En dat gaat voor mij veel te ver. Meer .......
|
Wil men Italië echt uit de EU pesten?
'Intellectueel en juridisch gelijk hebben en dan toch verliezen', dat is wat onder meer Italië overkwam. Zou Europa zich niet beter eens afvragen waarom de afkeer onder de Europeanen steeds groter wordt. Is het dan toch een bende hypocriete zakkenvullers en geld verspillers? Ik ben altijd pro Europa geweest. Maar zelfs ik heb stilaan meer dan genoeg van die geldverslindende hypocriete Europese politiek.
EU-wijnbeleid verliest laatste beetje geloofwaardigheid
Wanneer we het over ‘Europa’ of ‘Brussel’ hebben bedoelen we daarmee het halfrond met dik betaalde parlementairen, meestal juristen, die politiek bedrijven. De politiek heeft niks met intellectuele eerlijkheid of wetenschappelijke correctheid te maken maar alles met handelsbelangen, politieke motieven en achterkamertjes-politiek. Hierbij speelt de macht van Duitsland natuurlijk altijd een rol van betekenis. Duitsland heeft voor zijn QbA wijnen een BOB status weten uit de brand te slepen. Een veel hogere status dan landwijnen van de BGA waartoe ze eigenlijk zouden moeten behoren. Maar Duitsland heeft in veel van zijn QbA-wijnen hybriden toegelaten, maar ja, dat is in België ook het geval. De EU stipuleert in haar regels heel nadrukkelijk dat hybriden niet in dergelijke BOB-wijnen mogen gebruikt worden. Nu heeft de EU een Deense BOB aanvraag goedgekeurd waarin hybriden zijn toegelaten, lijnrecht in strijd met de EU-regels voor een BOB. Maar vooral de argumenten waarmee het protest van drie lidstaten werd van tafel geveegd is schandalig. Een slag in het gezicht van landen die het gelijk aan hun zijde hebben.
interspecifieke rassen: // synoniem van interspecifieke hybriden. = Rassen die kunnen worden teruggevoerd op kruisingen van rassen van Vitis vinifera met andere rassen. In de EU wordt uitsluitend de term interspecifiek ras gebruikt met het oog op de uniformiteit.
|
Waarom worden onze krieken niet of nauwelijks gebruikt om distillaten te maken?De fruitsector lijkt in vrije val te verkeren. We kunnen natuurlijk blijven volharden en Jonagold en Conference blijven telen. Dat is een oude cultuur die meer naar de voordelen bij de teelt kijkt dan naar wat de consument zoekt. We moeten ons aanpassen aan een gewijzigde markt. Andere variëteiten en misschien heel andere producten maken. Eau de vie is zo een mogelijkheid.
|
Wanneer wordt de destructieve gesubsidieerde 'mesteconomie' ontmaskerd?
De intensieve veehouderij kan enkel dankzij Europees subsidiegeld overleven. Dankzij de subsidie kunnen zij tot € 1.000,- pacht per ha per jaar betalen. Want de mest die ze er op kunnen uitbrengen zou anders aan alternatieve mestverwerking nog meer kosten. Door dergelijke hoge pachtprijzen komen niet gesubsidieerde landbouwsectoren steeds meer in de problemen. Beleggers kopen landbouwgronden blind tot € 90.000,- per ha in gebieden waar er mestoverschotten zijn. Alles is er op gericht maximaal mest te kunnen uitbrengen. Bodemanalyses met bemestingsadvies gaan er zelfs wanneer stikstof en fosfor al te hoog is er van uit dat het bemestingsadvies er op gericht moet zijn zo veel mogelijk mest te kunnen uitrijden. De gevolgen zijn catastrofaal. Waterleidingbedrijven moeten hun drinkwaterproductie-units van koolstoffilters voorzien om de vervuiling er nog uit te kunnen halen. We vervuilen ons grondwater. En doordat de subsidie de grondprijzen de hoogte indrijft komen niet gesubsidieerde boeren steeds meer in de problemen. Waarom blijft de zwaar vervuilende vleesproductie nog steeds zo veel subsidiegelden opstrijken?
Het 'gebrek-aan-kennis-centrum'“Bijna de helft van het Belgisch areaal is chardonnay. Dat is historisch gegroeid, mede door het gebrek aan kennis in de beginjaren.” ……. “Daarnaast wordt bij ons o.a. ook cabernet cortis en souvignier gris geteeld, druiven met een hoge opbrengst en een mooie diepgang qua smaak. Verder heb je bijvoorbeeld nog solaris, een druif die heel snel rijp is en dus een veilige keuze is.” aldus Kris Vandenwyngaert van PCFruit in een interview in VILT (januari 2018)
Blijkbaar propageert PCFruit hybriden. Als Chardonnay 'een foute keuze uit de beginjaren' is, te wijten aan 'gebrek aan kennis in de beginjaren', is er toch wel iets helemaal mis. Kiezen voor 'gemakkelijke druiven' met 'hoge opbrengst' maar van een lage kwaliteit is niet de toekomst voor onze wijnbouw. De titel van het interview is "Beste Belgische wijnen kunnen naast internationale top." Deze worden wel van klassieke druiven gemaakt door mensen uit de beginjaren met "gebrekkige kennis". Ik stel mij de vraag waar er sprake van 'gebrekkige kennis' is. Met € 500.000 SALK-middelen voor een Kenniscentrum wijnbouw had ik van PCFruit toch wel beter verwacht. |
500.000 euro SALK-geld verspild aan een 'gebrek-aan-kenniscentrum'. De deputatie van de provincie Limburg investeerde € 500.000 in wijnbouw (16/09/2013).
|
Politiek
Onze maatschappij wordt in belangrijke mate door de politiek ingericht. We ervaren het dagelijks. Er valt zogezegd niet aan te ontkomen. De politiek heeft veel invloed of moet ik zeggen veel macht. Wanneer men met wijnbouw of zeker met distilleren bezig is wordt dat al heel vlug duidelijk. Probeer maar eens een distilleerderij op te starten en je krijgt te maken met een overvloed aan wetten en regels. Deze beperken de ontwikkeling van een voor onze regio interessante sector enorm. We zitten met overschotten aan appelen en peren, maar er iets zinvols mee doen wordt vrijwel onmogelijk gemaakt. Meer...........
Alcohol onder vuur
Alcohol wordt in een kwaad daglicht gesteld en daarom wordt de accijns regelmatig verhoogd. Het gaat echter om de centen, niet om de gezondheid. Het beleid van de overheid is enkel gericht op accijnsopbrengsten. Dat produceren in België voor kleine producenten vrijwel onmogelijk wordt gemaakt interesseert hun in het geheel niet. Het exportpotentieel dat er is lijkt hun ook niet te interesseren. Alleen de accijnsopbrengsten interesseren hun.
Wetgeving met betrekking tot distilleerderijenIn de meeste Europese landen zijn er mogelijkheden om relatief eenvoudig een distilleerderij op te starten of te exploiteren. In België is het ontzettend moeilijk. Bovendien zijn de wettelijke voorschriften waaraan een installatie moet voldoen veel strenger dan in de omringende landen. Als resultaat hebben wij van de Europese landen een stijgende consumptie met een dalende productie van alcohol. En dat terwijl we grondstof, zoals appelen, in overschot hebben.
|
|
Klagen helpt niet. Een alternatief realiseren wel?
Veel mensen storen zich aan de anti-alcohol-lobby die de media blijkbaar domineert. Voor de politiek is het de rechtvaardiging van hun accijnsbeleid en aan de andere kant zijn reclame-inkomsten voor de media natuurlijk levensbelangrijk. Je kunt niet naar het kastje kijken of de reclame wordt je buitensporig opgedrongen. $$$$$ domineren het medialandschap. 'Een maand zonder alcohol' zullen ze veel aandacht schenken, maar of ze dat ook met 'een maand zonder limonade' zouden doen valt te betwijfelen. Kijk maar eens van waar de reclame-inkomsten komen.
http://www.geurtvanrennes.com/maand-zonder.html
Veel mensen storen zich aan de anti-alcohol-lobby die de media blijkbaar domineert. Voor de politiek is het de rechtvaardiging van hun accijnsbeleid en aan de andere kant zijn reclame-inkomsten voor de media natuurlijk levensbelangrijk. Je kunt niet naar het kastje kijken of de reclame wordt je buitensporig opgedrongen. $$$$$ domineren het medialandschap. 'Een maand zonder alcohol' zullen ze veel aandacht schenken, maar of ze dat ook met 'een maand zonder limonade' zouden doen valt te betwijfelen. Kijk maar eens van waar de reclame-inkomsten komen.
http://www.geurtvanrennes.com/maand-zonder.html
Discussie rond vrijhandelsverdragen
CETA en TTIP vormen onderwerp van discussie. Waar zit het probleem werkelijk?