Belgische accijnsverhoging was enkel goed voor de Luxemburgse schatkist
De jaarlijkse totale Belgische ontvangsten aan alcoholaccijns na de verhoging van 2015 bedraagt ruim € 300.000.000. Dat is amper meer dan voor de verdubbeling van de accijns in 2015. We weten uit cijfers van de wereld gezondheidsorganisatie dat de alcoholconsumptie ondertussen in België is gestegen, niet gedaald. Dat wil zeggen dat de Luxemburgers meer extra alcoholaccijns van Belgische klanten beuren dan de Belgische overheid aan totaal bieraccijns ontvangt, want die bedraagt amper +/- € 200.000.000. per jaar. Het effect voor België: verlies aan economische activiteit en arbeidsplaatsen en slechts een minimale toename van de, inmiddels nog steeds dalende, alcoholaccijns.
Maar er is geld nodig. Waar anders halen?
Stel dat men de federale schatkist, die door de overheveling van belastinginkomsten naar de gewesten enorme tekorten vertoont, wil spekken. Dan moet men de bieraccijns verhogen. Voor een bak bier zullen ze niet naar Luxemburg rijden. Dat zou veel meer opbrengen. Maar geen enkele politicus zal dat bepleiten.
Het probleem wordt aangepakt
Volgens politici is het probleem niet de veel te hoge accijns maar dat we onze alcohol in het buitenland halen. De oplossing bestaat er dan ook uit om het vrij verkeer van goederen aan banden te leggen. Ik dacht juist dat dat een van de grootste verdiensten van de EU was. Maar in het 'Europe's Beating Cancer Plan' is opgenomen dat men het 'alcohol over de grens gaan kopen' gaat aan banden leggen. Alles voor de gezondheid. Ja, die van de schatkist.