Lees waarom 'open stoken' zo belangrijk is en waarom onze grote graandistilleerderijen er niet zwaar aan tillen dat het niet meer mag. Zij hebben er zelfs voordeel bij dat er niet meer 'open' gestookt mag worden.
Het Europe's Beating Cancer Plan gaat grote gevolgen hebben voor de wijn en gedistilleerd sector. Ook alcohol halen in Luxemburg gaat op de helling.
|
Accijnzen in België
De accijnswetgeving in België is zeer strikt. Dat maakt België tot een van de moeilijkste landen van Europa om een distilleerderij op te starten. Vaak worden de mensen op de accijnsadministratie hiervoor met de vinger gewezen, maar dat is niet terecht. Zij hebben de wetten niet gemaakt, maar zij moeten de regels, waarvan zijzelf ook het belachelijke inzien, wel doen naleven. Uiteraard moet de accijns niet worden ontdoken. Dat is niet alleen een strafbare vorm van belastingontduiking waarop zeer hoge straffen staan, het is bovendien een onaanvaardbare vorm van oneerlijke concurrentie wanneer illegale alcohol op de markt komt. Omdat wij absolute tegenstanders zijn van illegale praktijken en accijnsontduiking weigeren wij elke vorm van medewerking hieraan.
Het moet wel werkbaar blijven
Een andere kritiek die vaak gehoord wordt is deze van een 'onwerkbare regelgeving'. Akkoord, gemakkelijk is het allemaal niet, en het is ook vaak onzinnig. Maar 'de wet is de wet'. Zolang de wet niet wordt aangepast moeten we ons daar naar voegen. En dan is een goede kennis van de wetgeving nodig om een toelaatbare en werkbare manier van werken te vinden welke ook Douane en Accijnzen aanvaardbaar is.
Keuze van de installatie
Het is belangrijk om voor een installatie te kiezen die in België vergunbaar is en toch toelaat om een maximale kwaliteit te produceren. Daartoe hebben we echter een installatie nodig die in de ons omringende landen zeer ongebruikelijk is. Ook bouwers van stookinstallaties zijn daar veelal niet mee bekend. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden en niet zonder aanpassingen een 'Duits voorstel' te aanvaarden. (Installatieadvies)
De nieuwe Belgische accijnswetgeving staat enkel 'open stoken' toe als een uitzondering waarvoor men toelating moet krijgen van D&A. Of deze kan worden bekomen is afhankelijk van de visie van de bevoegde controle. En dat kan van kantoor tot kantoor sterk verschillen.
De nieuwe Belgische accijnswetgeving staat enkel 'open stoken' toe als een uitzondering waarvoor men toelating moet krijgen van D&A. Of deze kan worden bekomen is afhankelijk van de visie van de bevoegde controle. En dat kan van kantoor tot kantoor sterk verschillen.
Ambachtelijke klein- en fruitdistillateursAmbachtelijke klein- en fruitdistillateurs worden het slachtoffer van een buiten hun medeweten om gewijzigde accijnswetgeving. Hierbij werd de optie 'likeurfabriek' uit de wetgeving geschrapt, elke installatie verplicht verzegeld (Art. 12) en daarmee de wettelijke mogelijkheid op 'open' te kunnen fijnstoken zonder hiervoor af te hangen van de accijnsambtenaar om daarvoor de uitzonderlijke toelating te verlenen (Art. 14).
Art. 12. § 1. De productie-installatie moet zodanig zijn opgebouwd dat alle leidingen waardoor de ethylalcohol circuleert exact moeten kunnen worden aangeduid en zichtbaar moeten zijn over het gehele netwerk en dat zij - behoudens tussenkomst van de ambtenaren - op geen enkele wijze, op geen enkele plaats en op geen enkel ogenblik kunnen worden onderbroken. § 2. De productietoestellen moeten worden uitgerust met een kraan voor monsterneming die kan worden verzegeld.
Art. 14. De door de administrateur-generaal aangewezen ambtenaar kan afwijking verlenen van de in deze onderafdeling opgelegde voorwaarden (Art. 12) om het toezicht over de verrichtingen te vergemakkelijken.
|
Distilleren als hobby is verboden
Momenteel is het in België en Nederland volledig verboden en strafbaar om als hobby thuis te distilleren. Zelfs een vergunning is voor particulieren niet mogelijk. Dit is een contraproductief en zelfs gevaarlijk beleid. Men mag voor eigen gebruik wel wijn maken en bier brouwen, maar men mag de wijn of het bier niet distilleren.
|