Het belang van geschiedenisWetenschappers waarschuwden al lang voor de gevaren van een Corona-virus pandemie. MERS-, SARS-, beide coronavirussen, en Ebola-uitbraken waren waarschuwingen die vervolgens door de politiek volledig werden genegeerd. Hoewel de geschiedenis gevuld is met voorbeelden, van de pest tot de Spaanse griep, was er geen aandacht voor en werden er geen voorzorgen getroffen. De politiek negeerde het gevaar op een virale pandemie volledig en nam geen voorzorgen omdat het maatschappelijk, dus electoraal, niet relevant was. Het beleid wordt immers afgestemd op de publieke opinie. En die wordt 'gekneed' door de media. Radio en televisie hebben een grotere invloed dan de lessen van de geschiedenis. Klimaat, CO2 en fijnstof werden door de media hoog op de politieke agenda geplaatst.
Nee, er moest bezuinigd worden op de gezondheidszorg. In het ene Europese land al wat meer dan in het andere. Wetenschappers die waarschuwden voor wat zich nu afspeelt waren schreeuwende in de woestijn. Hollywood gebruikte het voor filmscenario’s maar de politiek en de media hadden er geen aandacht voor. Nee CO2 en fijnstof waren de bedreiging waaraan we het hoofd moeten bieden. We moeten meer zonnepanelen en windmolens (,maar niet in mijn achtertuin), en scholieren gingen klimaatspijbelen in plaats van te leren wat een pandemie betekent of wat de terugkeer van een ‘Spaanse griep’ zou betekenen. Het links/groene milieudiscourt komt voortdurend aan bod, maar naar virologen werd niet geluisterd. De Amerikaanse president Donald Trump trok schijnbaar weinig lessen uit zijn eigen verleden. Zijn grootvader overleed destijds aan de Spaanse griep, maar dat weerhield Trump niet om zelf Covid-19 te minimaliseren.
|
De jeugd kent de lessen van de geschiedenis niet. Maar naar het links/groene milieudiscourt wordt wel geluisterd. Dit komt dan ook voortdurend aan bod in de media, maar naar virologen werd niet geluisterd en de lessen uit het verleden niet geleerd.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt het Covid-19-coronavirus niet zo dodelijk als de Spaanse griep in 1918, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet bijzonder ernstig is.De eerste wereldoorlog kwam de afgelopen jaren vaak aan bod bij herdenkingen, maar de Spaanse griep, die meer slachtoffers maakte kwam niet aan bod. Nu betalen we daarvoor de prijs. Een zware prijs.
|
-
Start
- Start wijnbouw >
- Start stoken >
-
Lezingen
>
- Wijn en distillaten in de Nederlanden
-
Lezingen-wijn
>
- Wijnbouw onder vuur
- Lezing 'is bio wel eco'
- Lezing Mycorrhiza
- Tambora
- Lezing Stadswijngaard aanleggen
- Smaakzinnen Boechout 16 november 2014
- Geschiedenis van de Belgische wijnbouw, Wommelgem 14 oktober 2014
- Brouwland Pinksteren 2014
- Fruitteeltadvies Zuid Limburg
- WTE-lezing
- Fructura lezing
- Wijngaard aanleggen
- Geschiedenis van de oenologie
- EU wetgeving
- Hout en wijn
- Lezingen-stoken >
- Lezingen-bergen
- Jaap van Rennes >
- Contact >
-
Advies en begeleiding
-
Wijnbouw
-
Stoken
- Legaliseer hobby stoken
- Publicaties
-
Meningen
- Ambtelijke willekeur
- Kafka was een Belg
- Wolven zijn te gek
- Kwetsbaarheid groene energie
- Is de staat nog de norm?
- btw op energie
- Duurzaamheid (CO2-foodprint) >
- Hongerstaking voor regularisatie
- GMO-wijndruiven
- Archeologie in de 31e eeuw
- Geld versluizen onder het mom van wijnbouw steunen
- Wat met koper?
- Übermenschen keren terug >
- Gifwijn mag van EU
- Gevoeligheid
- China en de economische oorlog
- Reactie op VILT
- Coronavirus >
- Groene terreur
- Hybride-GIN
- FAVV controles
- Alcohol onder vuur >
- I rest my case
- Belastingverhoging lost alles op
- Waarom we ons fruit niet distilleren
- Legaliseer thuis stoken >
- Discriminatie van de wijnbouw
- Mediatisering
- Boerderij
- Eigen weed
- Link
- Leven met de natuur