Misschien hebben de Walen terecht bedenkingen bij het vrijhandelsakkoord met Canada
Of het nu om CETA, TTIP of andere vrijhandelsakkoorden gaat het komt altijd op het zelfde neer; Europa zet zijn grenzen open voor producten uit minder gereglementeerde landen. Minder gereglementeerd wil quasi per definitie zeggen dat men goedkoper produceert. Deze kostenvoordelen worden op vrijwel alle terreinen gerealiseerd:
Ik kom de laatste jaren steeds meer mensen tegen die zouden willen starten met een bedrijf en die er van afzien omwille van de onmogelijkheid door onze fnuikende regelgeving en ambtelijke verplichtingen. Wij kunnen geen bedrijf meer starten in ‘een garage’.
De vrijhandelsakkoorden zullen onze grenzen openen voor producenten uit andere landen die met hun concurrentievoordeel onze markten zullen kunnen overspoelen. We kunnen ons niet terugplooien op het protectionistische beleid van invoerbeperkingen om onze binnenlandse markten te beschermen. We moeten ons aanpassen of we zullen alle productie verliezen aan CETA-, TTIP- en andere vrijhandels-landen zoals dat al met de Europese staal-, porselein-, textiel-, elektronica-, automobielindustrie en dergelijke al gebeurd is. En aanpassen betekent dat wij onze veelal overdreven regels en ambtenarij drastisch moeten terugschroeven. Laat onze ondernemers met dezelfde wapens strijden, en onder dezelfde condities produceren.