"Zoals eenieder intussen zal begrijpen zijn de "bio's" de toekomst voor de hobbywijnbouwer, maar ook voor de professional die duurzame wijnbouw voorstaat en begaan is met milieu en gezondheid." wordt er geschreven op de site van de Brabantse Wijnbouwers. Een pertinente on-waarheid. Maar wanneer ik zeg dat PiWi's gewoon hybriden zijn en dat zij een minderwaardige wijnkwaliteit voortbrengen, wordt mij dat kwalijk genomen.
Liever scherpslijper dan leugenaar.
Op de site wijnwijs.eu wordt ik een 'scherpslijper' genoemd. Soms ben ik erg direct in mijn kritiek, maar ik kan alles onderbouwen. Er zijn mensen die leugens, want zo noem ik pertinent onjuiste stellingen, verkondigen die veel te weinig weerwoord krijgen. Dan voel ik mij geroepen om de waarheid te onthullen.
Op de site wijnwijs.eu wordt ik een 'scherpslijper' genoemd. Soms ben ik erg direct in mijn kritiek, maar ik kan alles onderbouwen. Er zijn mensen die leugens, want zo noem ik pertinent onjuiste stellingen, verkondigen die veel te weinig weerwoord krijgen. Dan voel ik mij geroepen om de waarheid te onthullen.
Eerst zeggen 'het is geen hybride het is Vitis Vinifera', later 'het is geen hybride maar een "Neuzuchtung", vervolgens een 'PiWi', ten slotte 'nog maar enkele procenten dus verwaarloosbaar' om te eindigen met 'de afstamming is niet van belang'. Hoe vaak moet je op een leugen worden betrapt voor je het schaamrood op je wangen krijgt?
'Moderne rassen' hoef je niet te spuiten.Een pertinente onwaarheid is ook dat men de PiWi's niet moet spuiten. In 2015 zijn veel van deze hybriden even gevoelig voor valse meeldauw gebleken als de 'klassieke rassen'. Het is algemeen geweten dat veel wijnbouwers hun PiWi's in hetzelfde spuitregime opnemen dan hun 'klassieke druiven'. Wat is dan nog het voordeel?
|
Natuurlijk, uiteindelijk gaat het niet om de afstamming van de druif. Het is de kwaliteit in het glas die telt, en de consument die beslist. Maar men moet startende wijnbouwers niet met verkeerde informatie laten investeren in een aanplant van druiven die op lange termijn geen economisch rendabele exploitatie toelaten. Wij zijn te duur om een 'aanvaardbare kwaliteit' te maken. Onze wijnen moeten 'goed' tot 'zeer goed' zijn. En dat kan. Goede wijn maken is al niet gemakkelijk, maar met minderwaardige druiven onmogelijk. Laat ons hopen dat nieuwe wijnbouwers eerlijke informatie krijgen. Wie dan voor hybriden kiest kan evenzeer op mijn hulp rekenen dan de anderen. Ik respecteer ieders mening en voorkeur maar geen leugens.
Het grote bedrogHybride druiven zijn niet geschikt voor kwaliteitswijn. De EU voorziet wettelijk in een verbod van hybriden in kwaliteitswijn; (Beschermde Oorsprong Benaming zoals Haspengouw, Hageland of Heuvelland).Toch worden hybride rassen soms als wijndruiven verkocht en wordt er wijn van deze druiven als kwaliteitswijn aangeboden. Hoe is dat mogelijk? Deze wijnen doen de reputatie van onze wijn geen goed. Geregeld kom ik mensen tegen die 'eens een Belgische wijn geproefd hebben' en er voor de eerstkomende jaren hun bekomst van hebben.
|
Dr. Pertot over PiWi's
Tijdens de studiedag wijnbouw van maart 2017 werd er speciaal aandacht besteed aan Valse meeldauw. Uit Italië was Dr. Pertot, een specialiste op dit gebied, een uiteenzetting komen geven. Uiteraard werd de vraag gesteld of 'moderne rassen' geen oplossing zouden kunnen bieden. Het standpunt van Dr. Pertot was duidelijk; de resistentie neemt na verloop van tijd af en wanneer men minder spuit tegen valse meeldauw krijgt men last van zwartrot en Phomopsis en moet men daartegen weer gaan spuiten. "PiWi's zijn geen oplossing". |
Wat zijn hybriden?
Ook wanneer we druiven kweken door Europese wijndruiven met Oost Amerikaanse of Oost Aziatische druiven te kruisen zijn dit hybriden.
In de strijd tegen de uit Amerika overgekomen ziektes zoals Phylloxera, meeldauw en valse meeldauw, heeft men onze Europese wijndruiven met de Oost Amerikaanse Vitis labrusca gekruist.
Wat is het probleem met hybriden?AnthranilzuurDe Oost Amerikaanse druiven maken Anthranilzuur aan. Dit zuur gaat in de wijn een chemische reactie aan met de alcohol waardoor een onaangename geur ontstaat die men 'foxy' noemt. Deze stof veroorzaakt ook in de hybriden dit onaangename aroma.
Bij het aanprijzen van hybriden worden opzettelijk verouderde onderzoeken gebruikt. Men spreekt van "nur zwei mahl spritzen" terwijl recente onderzoeken* aantonen dat de werkelijkheid is "twee keer minder spuiten tot evenveel". Er zijn inmiddels Valse meeldauw-stammen waartegen de PiWi's geen hogere weerstand hebben** en voor Botrytis zijn ze doorgaans even gevoelig.
* Klosterneuburg, ** Weinsberg Eens hybride, altijd hybride!Wanneer we een hybride terug met een zuivere wijndruif (Vitis vinifera) kruisen, daalt het aandeel Vitis labrusca in de stamboom en daarmee ook het foxy aroma. Om dit foxy aroma te verminderen is men steeds meer gaan 'terug-kruisen' met Vitis vinifera. Maar het kan nooit meer een raszuivere Vitis vinifera worden. Eens een hybride, altijd een hybride.
Een muilezel wordt nooit een racepaard, nooit een trekpaard, zelfs nooit een paard. Een muilezel of muilpaard is daarom niet minderwaardig, maar hem voor een paard verkopen is oplichterij. |
EU definitie:
"interspecifieke rassen (= interspeci-fieke hybriden): Rassen die kunnen worden teruggevoerd op kruisingen van rassen van Vitis vinifera met andere rassen. In het verslag wordt uitsluitend de term interspecifiek ras gebruikt met het oog op de uniformiteit." Voor de exportOpvallend is dat de Duitsers hun eigen 'Neuzüchtungen' zelf amper aanplanten maar deze in hoofdzaak voor de export naar Nederland en België produceren. Minder dan 3% is Regent en minder dan 0,1% zijn de overige 'PiWi's' (resistente rassen).
|
JohanniterDe Johanniter is een nieuwe kruising die voor 25% uit Vitis labrusca bestaat. Het is dan ook zonder enige discussie een hybride die niet in kwaliteitswijn thuis hoort.
|
RegentDe Regent is een druif die in Duitsland werk gekweekt door enkel hybriden te kruisen met Sylvaner en Riesling. Uiteindelijk is ongeveer 37% (3/8) van de voorouders Vitis labrusca.
|
Over 'Neuzüchtungen' en andere mist.
De Duitse wijnbouwinstituten die de 'nieuwe kweken' van wijndruiven ontwikkelen maken opzettelijk de afstamming onduidelijk om hybriden als 'zuivere' wijndruiven te kunnen 'verkopen'. Hier moet 'verkopen' letterlijk worden genomen, want het gaat inderdaad over geregistreerde eigendomsrechten.
Men geeft hybriden namen die doen vermoeden dat het over wijndruiven gaat door elkaar met Vitis vinifera kruisingen en veredelingen van klassieke rassen. Alles noemt men 'Neuzüchtungen'. |
Als het van Europa niet mag, hoe kunnen ze dan een erkenning krijgen?
http://www.benevit.org/hybridenproblematiek1.html
Voor wie meer wil weten geeft ik een lezing op Pinksteren bij Brouwland in Beringen.
Voor wie meer wil weten geeft ik een lezing op Pinksteren bij Brouwland in Beringen.