Gebrek-aan-kenniscentrum wijnbouwHet is triest om te lezen wat er van het 'kenniscentrum wijnbouw', een onderdeel van PCFruit, is geworden. Niettegenstaande alle goede zaken, en dat zijn er veel, slaan ze in hun adviezen waar we met de Belgische c.q. Vlaamse wijnbouw heen moeten volledig de plant mis.
TerroironderzoekPCF 'kenniscentrum wijnbouw' voert een terroironderzoek. Men wil terroir invloed onderzoeken aan de hand van de meting van appelzuur, wijnsteenzuur en melkzuur. Dat zijn parameters om tijdens de vinificatie de melkzuur-fermentatie op te volgen en heeft niks met terroir te maken. De conclusie van een dergelijk onderzoek kan enkel zijn dat terroir niet bestaat. Weer een argument om vol op volume in te zetten.
|
Kenniscentrum voor wijnbouwSinds ik het Benevit symposium organiseerde in 2011 ijver ik voor een kenniscentrum voor onze wijnbouw. Toen de Vlaamse overheid besloot om een dergelijk kenniscentrum op te richten wilde men dat in het Witloofcentrum in Herent doen. Dit absurde idee werd uiteindelijk van tafel geveegd door parlementaire tussenkomsten in de commissie landbouw die allemaal er op wezen dat het veel effectiever, goedkoper en beter zou zijn om dit binnen PCFruit in te richten omdat daar reeds veel kennis aanwezig is met betrekking tot klein-houtig fruit, waartoe ook de druiven behoren. Een druivelaar heeft immers totaal niks met witloof uitstaans.
Toen deze ommezwaai was genomen bleek de toenmalige minister van Landbouw plotseling geen budget meer voor wijnbouw te hebben. Blijkbaar had hij het kenniscentrum willen gebruiken om geld naar het witloofcentrum te sluizen. Toen dat niet lukte was er plots geen budget.
SALK-geldVervolgens ben ik er voor gaan ijveren om een heel klein deel van het SALK-geld te gebruiken voor het kenniscentrum voor de wijnbouw. Het was geen eenvoudige zaak, maar het is gelukt. Het Kenniscentrum voor de wijnbouw werd gerealiseerd als een onderdeel van PCFruit.
Het 'gebrek-aan-kennis'-centrum“Bijna de helft van het Belgisch areaal is chardonnay. Dat is historisch gegroeid, mede door het gebrek aan kennis in de beginjaren.” ……. “Daarnaast wordt bij ons o.a. ook cabernet cortis en souvignier gris geteeld, druiven met een hoge opbrengst en een mooie diepgang qua smaak. Verder heb je bijvoorbeeld nog solaris, een druif die heel snel rijp is en dus een veilige keuze is.” aldus Kris Vandenwyngaert van PCFruit in een interview in VILT (januari 2018)
Blijkbaar propageert PCFruit hybriden. Als Chardonnay 'een foute keuze uit de beginjaren' is, te wijten aan 'gebrek aan kennis in de beginjaren', is er toch wel iets helemaal mis. Kiezen voor 'gemakkelijke druiven' met 'hoge opbrengst' maar van een lage kwaliteit is niet de toekomst voor onze wijnbouw. De titel van het interview is "Beste Belgische wijnen kunnen naast internationale top." Deze worden wel van klassieke druiven gemaakt door mensen uit de beginjaren met "gebrekkige kennis". Ik stel mij de vraag waar er sprake van 'gebrekkige kennis' is. Met € 500.000 SALK-middelen voor wijnbouw had ik van PCFruit toch wel beter verwacht. Het Gebrek-aan-kennis-centrum |
Wijnbouw voldoet aan alle basisvoorwaarden die het SALK stelt. Dus zou het geld voor het kenniscentrum hieruit moeten worden vrijgemaakt.
|