Sluikstoken
De overheid wil de consumptie van alcohol terugdringen door alcohol duurder te maken. Of liever gezegd, de accijnzen nog meer te verhogen. Dat werkt contraproductief. Er zullen steeds meer sluikstokers komen. Ongecontroleerde productie dier ongeschoolden is op zichzelf al een bedreiging voor de volksgezondheid. Wanneer dit dan ook nog eens in de illegaliteit gaat gebeuren is de kans groot dat de interesse vanuit het criminele milieu gaat toenemen. Heeft de overheid dan niks geleerd uit de geschiedenis?
Drooglegging in AmerikaOp 19 januari 1919 word de prohibition wet goedgekeurd. De wet bevatte ook de hoogtes van de boetes en de lengtes van de celstraffen bij overtreding van de wet. De verantwoording voor de handhaving werd gedelegeerd naar het hoofd van de Internal Revenue. Op 20 januari 1920 werd het land 'drooggelegd'.
Het had weinig effect op Amerika's dorst en criminaliteit nam enorm toe. De 'Prohibition Unit' werd opgericht en het werd bekend en beroemd door het aanpakken van gangsters als Al Capone. O.a. door Eliot Ness. Ness had een team samengesteld om Capone aan te pakken. Capone heeft meerdere malen geprobeerd Ness en zijn team om te kopen. Die accepteerde dat niet, hierdoor kreeg zijn team de naam 'The Untouchables'. Uiteindelijk werd Capone gepakt op belastingontduiking en werd 2 jaar voor het einde van de prohibition veroordeeld tot 11 jaar cel. Franklin Delano Roosevelt zag in dat de drooglegging niet het gewenste effect had en stond alcoholgebruik door volwassenen weer toe. Eerst werd in maart 1933 een wet goedgekeurd, die de grens voor de toegestane hoeveelheid alcohol optrok van 0,5% naar 3,2%.[2] Aan de harde drooglegging kwam een einde toen deze beer law van kracht werd op 7 april 1933.[3] Op 5 december 1933 werd het 21e amendement geratificeerd en was de drooglegging formeel geheel ten einde. Dat wil overigens niet zeggen dat het sindsdien overal in de Verenigde Staten toegestaan is alcohol te verkopen en/of te consumeren. De wetgeving kan per county (of zelfs per kleinere jurisdictie) verschillen. Op plaatsen waar alcohol "toegestaan" is, gelden meestal wel aanvullende regels (bijvoorbeeld voor wat betreft leeftijd).
|
Averechts effect op volksgezondheidMet de inwerkingtreding van de prohibition wet verhuisde de handel in drank naar het illegale circuit. Stiekem werd er massaal gedronken. In Canada en Mexico beleefden cafés bij de grens topjaren. Illegale cafés ("speak easies") ontstonden in achterkamertjes, waar illegaal gestookte drank werd geschonken. Veel criminelen hebben goed geld verdiend aan die handel, de bekendste onder hen is Al Capone. Zij stalen onder meer industriële alcohol (voor de productie van bijvoorbeeld verf) en maakten er weer min of meer drinkbare alcohol van. De Amerikaanse regering dwong daarom in 1926 de fabrikanten van de industriële alcohol middelen toe te voegen die de alcohol ondrinkbaar maakten, waaronder kerosine, benzeen, cadmium, formaldehyde, aceton en methanol. Volgens schattingen kwamen door deze vergiftiging van alcohol minstens 10.000 mensen om het leven.[www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2010/02/the_chemists_war.html?GT1=38001&via=gdpr-consent]
Crimineel milieu |