van Renesse - van Rennes
van Renesse - van Rennes - van RenesHet is boeiend om je eigen stamboom uit te pluizen. Je maakt een reis door de geschiedenis, die plots veel concreter wordt en historische plaatsen beginnen te leven.
Ik heb het geluk af te stammen van een eeuwenoud geslacht. Dat maakt het opzoekwerk gemakkelijker, maar vooral kun je zo verder in de geschiedenis terug gaan. 1960 Godert (Geurt) van RennesGeboren in Nederlands Limburg maar vanaf mijn dertiende in België. Werk, maar bijna mijn hele leven in België werkzaam. In 1983 verhuisde ik naar het Antwerpse om er de leiding van een horeca zelfbedieningsgroothandel op mij te nemen. Zo rolde ik midden in de Belgische horeca-problematiek. Verder kon ik aan mijn wijnpassie een professionele dimensie geven en met de zelfstandige invoer van wijnen voor de gastronomie beginnen. Naast de handelsactiviteiten ging de wijn een steeds belangrijkere bijrol in mijn leven spelen. Dit voerder er toe dat ik mijn vader er van kon overtuigen om bij het kasteel van Genoelselderen opnieuw wijngaarden aan te planten. Inmiddels heb ik de groothandel verkocht en ben ik in hoofdzaak met wijn bezig.
Mijn kinderen: Jaap, Bas en Philine van Rennes. |
1812 - 2012
|
1934 Jaap van Rennes
Jacob Gerardus van Rennes, geboren te Beek (L) groeide op in Valkenburg-Houthem. Hij begon als zelfstandige groothandelaar in souvenirartikelen. Breide dit nadien uit met hotelgenodigheden. Hij transformeerde in 1968 deze groothandel in een Horeca Cash & Carry. In 1977 stichte hij samen met een zakenvriend Marcel Mourmans een zelfde bedrijf in Wommelgem bij Antwerpen; Horeca GroothandelCentrum Antwerpen n.v. Nadat hij zijn bedrijven verkocht had kocht hij het kasteel van Genoelselderen om er te gaan wonen. Totdat zijn zoon Geurt van Rennes op het idee kwam om er terug wijngaarden aan te planten. Het wijnkasteel Genoels-Elderen was geboren.
|
1903 Godert III van Rennes
geb. 16/02/1903 te Heteren, gehuwd met Petronella Stevens, geb. te Arcen
Godert was als marechausee in het Limburgse Arcen gestationeerd en leerde daar 'Nellie' kennen, maar zij was Rooms Katholiek. Voor de Gereformeerde Godert, die geen hoge hoed van de Katholieke kerk op had, betekende dit dat hij zich moest laten dopen of een gezamelijke toekomst wel kon vergeten. Zijn keuze was snel gemaakt; hij werd katholiek, en huwde met Nellie. Godert werd als marechasee in Oss ingekwartieerd. Eerst maakte hij deel uit van de groep die 'de bende van Oss' oprolde. Daarna kwam hij op het spoor van de doofpot-affaires die aan de basis van 'De Zaak-Oss' liggen. Hij weigerde aan een doofpotoperatie mee te doen en werd overgeplaatst naar de Duitse grens. Godert werd kort voor de oorlog als politie-agent in Valkenburg geplaatst. In het katholieke Limburg achtervolgde men hem, bij wijze van afrekening, na de oorlog met beschuldigingen wegens collaboratie. Hij werd enkele maanden geïnterneerd, maar met volledig eerherstel vrij gelaten. Hij had inmiddels zijn bekomst van de politie, en vestigde zich als zelfstandige. In een kleine werkplaats begon hij souveniers te maken en later ook luxe houtwaren. Dit groeide uit tot een fabriekje met export naar ondermeer Canada. Zijn twee zonen Jacob en Frans werkten mee in het bedrijf. De bende van Oss
Over de bende van Oss is een film gemaakt. http://www.debendevanossfilm.nl
|
G. van Rennes tweede links
van Rennes , Godert Heteren 16.02.1903, in dienst 04.10.1926 Uit dienst Na18.05.1940
|
1879 Jacob van Rennes
Jacob van Rennes, geb. 29-6-1879 te Heteren huwt op 7-5-1902 met Jannetje Margaretha Speijers, geb. 1877
1850 Godert II van Rennes
Godert van Rennes, geboren 1850 te Heteren huwt Grietje Christina Cornelissen
1812 - 1900Van Ede via Renkum naar Heteren. Zo verhuisden mijn voorouders van de Veluwe naar de Betuwe. In Heteren, in de Betuwe, werd mijn grootvader geboren.
Godert I van Rennes, geboren 1779 te Renkum, huwt op 8-12-1821 te Ede met Willemijn Welgraven geboren te Bennekom rond 1789 Hoewel de naam Govert in een register voor komt, moet de naam Godert zijn geweest. Dit komt overeen met de overlevering en met de vermelding in de burgerlijke stand ter gelegenheid van de huwelijken van zijn kinderen In 1812 nam hij als militair deel aan de Russische veldtocht. Als een van de zeer weinigen heeft hij dit overleefd. Meer gegevens over zijn rang etc. zijn nog niet teruggevonden. Ook is niet bekend wat hij na zijn terugkeer heeft gedaan. Opvallend is wel dat hij bij het huwelijk met Willemijn Welgraven, die 10 jaar jonger was, een kind wettigde. |
1812
Godert van Rennes gaat met Napoleon naar Rusland. Van de 15.000 man die in de legers van Napoleon aan de veldtocht naar Rusland hebben deelgenomen keerden er nauwelijks 500 terug. Ruim 4.000 stierven in hospitalen. De gesneuvelden bleven op die van officieren en vrijwilligers na, praktisch naamloos. Jongens geboren tussen 1788 en 1793 (volgens doopboeken e.d.) kregen een oproep.
Godert van Rennes overleefde deze rampzalige tocht. Hij kreeg een zoon Jacob van Rennes.
Godert van Rennes overleefde deze rampzalige tocht. Hij kreeg een zoon Jacob van Rennes.
Mijn grootvader, Godert III (Geurt) van Rennes, vertelde dat de grootvader van zijn grootvader, ook een Geurt van Rennes, met Napoleon naar Rusland was getrokken. Als militair te voet naar Moskou en terug. Dit intrigerende verhaal vormde de basis voor mijn jeugdige interesse voor mijn afstamming. De Russische veldtocht van 1812
|
1779 Godert van Rennes
Godert van Rennes, geboren 1779 te Renkum, huwt op 8-12-1821 te Ede met Willemijn Welgraven geboren te Bennekom rond 1789
1755 Jacob van Rennes
Jacob van Rennes,
geboren 1755 x Hendrieke van Hardenvelt
geboren 1755 x Hendrieke van Hardenvelt
Johannes Gerritsen van Rennes
Johannes Gerritsen van Rennes x Anna Maria van Kreel (1717 Bennekom, Gelderland - 7 oktober 1761 Ede, Gelderland)
Gerrit Jacobze van Rennes
1689 Jacob Gerritsen van Rennes
1627 Gerrit Jacobsen van Renesse
Gerrit Jacobsen van Renesse geboren in 1627 te Zwolle of Emminckhuizen huwde met N.N. van Renesse
Zij krijgen een zoon die de eerste keer de naam van Rennes voert;Jacob Gerritsen van Rennes (17.), geb. 1689
Zij krijgen een zoon die de eerste keer de naam van Rennes voert;Jacob Gerritsen van Rennes (17.), geb. 1689
1596 Johan Adolf van Renesse
Johan Adolf van Renesse, 1596 x Anna Judith van Bevervoorde
Geb 1596 te Huize Eerde en huwde Anna Judith van Bevervoorde (Anna Judith van Bevervoorde, geb 1600 te Zuidlaren, Drente, gestorven < 1641, vader: Joost van Bevervoorde, moeder: Judith Schele van Welvelde )
Zij krijgen als kinderen: 1. Johan Christoffel van Renesse, geb 1621 te Zwolle – 5-1-1646 , uitgestorven tak 2. Joost van Renesse, geb 1623 te Zwolle, uitgestorven tak 3. Diderik van Renesse, geb 1625 te Zwolle, uitgestorven tak 4. Gerrit Jacobsen van Renesse, geb 1627 te Renswoude of Zwolle (16.) 5. Aleid Judith van Renesse, geb 1630 te Zwolle 6. Joost Casper van Renesse, geb 1634 x 25-1-1665 te Utrecht met Maria de Cupere, uitgestorven tak Johan Adolf van Renesse, Born: 1596 at: Ommen, Overijssel, Huize Eerde 1 Married: 17 NOV 1620 at: Zuidlaren, Drente 1 Died: 1653 at: 1 Father:Jan Baptista van Renesse Mother:Anna Judith van Bevervoorde Anna Judith van Bevervoorde Anna Judith van Bevervoorde, afkomstig van het kasteel van Bevervoorde Bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Via de stamreeks van Bevervoorde kan men vinden Johan Adolf van Renesse en Anna Judith van Bevervoorde zes kinderen hadden, waarvan een Gerrit van Renesse, maar de geboorteplaats van Gerrit is nog niet onomstotelijk vastgesteld. LDS Utah geeft Zwolle, Gens Nostra geeft Emmickhuizen. |
Johan Van Renesse, Heer van Wilp en Wulven, lid van de ridderschap van de Veluwe, gecommitteerde van de Generaliteit (1597).
Wapen: In rood, bezaaid met blokken van goud, een aanziende leeuw van hetzelfde, genageld en getongd van blauw. Infanterie Regiment 586a 24-12-1636 majoor 24-01-1641 luitenant-kolonel 24-08-1641 kolonel |
1588-1706 Kasteel Eerde
Jan Baptista van Renesse, die getrouwd was met Adriana van Twickelo, werd in 1588 heer en meester. De familie Van Renesse bleef eigenaar totdat Eerde in 1706 werd verkocht aan Johan Werner van Pallandt.
meer ................... |
1441
Jan VII van Renesse van Rijnauwen had anno 1441 te wijve Jofr Ludgard dr van Balthazar van Buren, als wanneer sij als leenvolger haers grootvaders Herman van Wulven verlijdt wordt met het huijs te Wulven. Waeromme hij oock anno 1477 genoemt wordt Jan van Renesse van Wulven de oude.
Was in 1441 gehuwd met Ludgard dr van Balthazar van Buren. Hieruit werd een dochter geboren.
|
1312-1313
Kasteel Moermond bij Renesse
Even ten oosten van het dorp Renesse in de gemeente Schouwen-Duiveland op het voormalige eiland Schouwen, ligt aan de zoom van de duinen het kasteel Moermond. Wat we nu zien is het derde slot op deze plaats. Het kasteel had twee voorgangers, die bij opgravingen in 1957 zijn ontdekt.
Het eerste slot dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. Toen, omstreeks 1230, bouwde Costijn van Zierikzee de eerste versie van kasteel Moermond op grond die hij had verkregen van Floris IV in ruil voor bezittingen in Zierikzee. De kleinzoon van Costijn, Jan III van Renesse kreeg een diepgaand meningsverschil met de machtige edelman Wolfert van Borsselen, die ook Heer van Veere was. In 1296 was Floris V vermoord en vele edelen trachtten in de gunst te komen bij diens zoon Jan I, die zijn vader opvolgde. Jan III van Renesse werd beschuldigd van een samenzwering tegen de nieuwe graaf en als gevolg daarvan werd zijn kasteel belegerd en later vernield. De bezittingen van Jan van Renesse kwamen ten slotte in handen van Witte van Haamstede, die een bastaardzoon van Floris V was. In 1312 werden de erfgenamen van Jan III van Renesse 'gegoed' op Zuid Beveland en Walcheren.
Zoals zoveel Zeeuwse edelen uit die tijd die betrokken raakten bij conflicten tusen de graaf van Holland en de graaf van Vlaanderen, werd ook dit conflict bijgelegd. Hierna krijgen Hendrick en Costijn van Renesse, twee broers van Jan III van Renesse, in 1312 weer land in eigendom. Hendrick en Costijn van Renesse werden in 1313 ‘gegoed’ voor de geconfisceerde goederen op Schouwen, en ruilden de bezittingen op Schouwen met graaf Willem III van Holland tegen goederen in Zuid-Beveland en Walcheren. Van het kasteel Hellenburg zijn momenteel enkel nog maar de fundamenten terug te vinden. Het kasteel Hellenburg was gelegen aan de , westzijde van het dorp Baarland aan de weg naar Oudelande.
Kasteel Hellenburg
Er is niet veel bekend over het kasteel. Er was een bruggetje naast de woontoren. Het oudste deel dateert uit het begin van de 14de eeuw. Het was een burcht van Frederik I van Renesse. Frederik heeft rond 1450 grote verbouwingen doen uitvoeren, waarschijnlijk na een brand. Waarschijnlijk is het kasteel door overstromingen omstreeks 1470 verloren gegaan.
Jan VI van Renesse geb. 1374 te Utrecht, Heer in Baarland, van Vinningen (1401) Rijnauwen (1417) en Lichtenberg. Ridder vermeld van 19 maart 1388. Hij had drie zonen waarvan Frederik de tweede was. Hij is op kasteel Hellenburg gaan wonen.
Frederik I van Renesse
Name: Frederik I van Renesse, geboren 1407 te Utrecht
Huwde in 1436 met Elisabeth van Cruijningen
Gestorven 20 SEP 1452 te Baarland, Zeeland, Kasteel Hellenburg
Even ten oosten van het dorp Renesse in de gemeente Schouwen-Duiveland op het voormalige eiland Schouwen, ligt aan de zoom van de duinen het kasteel Moermond. Wat we nu zien is het derde slot op deze plaats. Het kasteel had twee voorgangers, die bij opgravingen in 1957 zijn ontdekt.
Het eerste slot dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. Toen, omstreeks 1230, bouwde Costijn van Zierikzee de eerste versie van kasteel Moermond op grond die hij had verkregen van Floris IV in ruil voor bezittingen in Zierikzee. De kleinzoon van Costijn, Jan III van Renesse kreeg een diepgaand meningsverschil met de machtige edelman Wolfert van Borsselen, die ook Heer van Veere was. In 1296 was Floris V vermoord en vele edelen trachtten in de gunst te komen bij diens zoon Jan I, die zijn vader opvolgde. Jan III van Renesse werd beschuldigd van een samenzwering tegen de nieuwe graaf en als gevolg daarvan werd zijn kasteel belegerd en later vernield. De bezittingen van Jan van Renesse kwamen ten slotte in handen van Witte van Haamstede, die een bastaardzoon van Floris V was. In 1312 werden de erfgenamen van Jan III van Renesse 'gegoed' op Zuid Beveland en Walcheren.
Zoals zoveel Zeeuwse edelen uit die tijd die betrokken raakten bij conflicten tusen de graaf van Holland en de graaf van Vlaanderen, werd ook dit conflict bijgelegd. Hierna krijgen Hendrick en Costijn van Renesse, twee broers van Jan III van Renesse, in 1312 weer land in eigendom. Hendrick en Costijn van Renesse werden in 1313 ‘gegoed’ voor de geconfisceerde goederen op Schouwen, en ruilden de bezittingen op Schouwen met graaf Willem III van Holland tegen goederen in Zuid-Beveland en Walcheren. Van het kasteel Hellenburg zijn momenteel enkel nog maar de fundamenten terug te vinden. Het kasteel Hellenburg was gelegen aan de , westzijde van het dorp Baarland aan de weg naar Oudelande.
Kasteel Hellenburg
Er is niet veel bekend over het kasteel. Er was een bruggetje naast de woontoren. Het oudste deel dateert uit het begin van de 14de eeuw. Het was een burcht van Frederik I van Renesse. Frederik heeft rond 1450 grote verbouwingen doen uitvoeren, waarschijnlijk na een brand. Waarschijnlijk is het kasteel door overstromingen omstreeks 1470 verloren gegaan.
Jan VI van Renesse geb. 1374 te Utrecht, Heer in Baarland, van Vinningen (1401) Rijnauwen (1417) en Lichtenberg. Ridder vermeld van 19 maart 1388. Hij had drie zonen waarvan Frederik de tweede was. Hij is op kasteel Hellenburg gaan wonen.
Frederik I van Renesse
Name: Frederik I van Renesse, geboren 1407 te Utrecht
Huwde in 1436 met Elisabeth van Cruijningen
Gestorven 20 SEP 1452 te Baarland, Zeeland, Kasteel Hellenburg
1304
De oude graaf Gwijde wordt op parool vrijgelaten om persoonlijk dit schandelijk gedrag aan zijn zoons voor te stellen . Als er eind april geen overeenkomst is bereikt, moet hij naar zijn kerker terugkeren. Ondertussen is de wapenstilstand in Zeeland opgeheven en een Hollands leger valt dit gewest binnen. Jan van Renesse en Florens van Borsele verslaan de Hollandse vloot in een zeeslag (1304), waarbij Hollanders en Henegouwers drieduizend man en al hun schepen verliezen. De bisschop van Utrecht wordt gevangen genomen nen overgebracht naar Wijnendaal. Heel wat Hollandse edelen sneuvelen : Willem van Hoorn, Diederik van Haarlem en anderen. Vlamingen trekken drinkend , juichend en vechtend door Noord- Holland. Hun leger verovert alle steden , met uitzondering van Haarlem . Noordhollandse ridders worden als gijzelaars naar Gent gevoerd. In Dordrecht rukt ene Niklaas van Putte uit met een klein leger en doodt tweeduizend Vlamingen. Een andere kerel van oranje , Witte van Haamstede , verslaat in Hillegom een voltallige Vlaamse legereenheid . De Vlaamse bezetting in Noord- Holland wankelt, maar in Zeeland blijft ze heer en meester.
1302
De namen van Jan Breidel en Pieter De Coninck kent iedere Vlaming, maar in de slag bij Kortrijk speelden zij geen hoofdrol. De strategie werd er bepaald door Gwijde van Namen, Willem van Gulik en Jan van Renesse. Het was hun keuze om zich achter de Grote Beek en de Groeningebeek op te stellen. Zij durfden het aan om met een leger voetvolk de machtige Franse ruiterij te bekampen, met het bekende resultaat.