Vluchtelingenproblematiek
Mensen die terecht op de vlucht slaan moet men helpen. Mensen die vluchten voor hongersnood, oorlog en geweld moet men opvangen. Mensen die louter uit economische motieven naar Europa 'vluchten' behoren niet tot deze categorie. Hier is 'terug sturen' de boodschap.
Zorg dat er geen rede is om te vluchtenDe beste manier om de vluchtelingenstroom af te bouwen is het versterken van het sociaal-economische netwerk in de landen van oorsprong.
De eerste zaken zijn uiteraard het voorkomen van oorlog en hongersnood. Maar economische vluchtelingen kun je daarmee niet van hun plannen weerhouden. Men moet er voor zorgen dat deze mensen in hun eigen land een toekomst kunnen opbouwen.
|
Conventie van GenèveDe Geneefse Conventies is de verzamelnaam voor de verdragen die van 1864 tot 1949 zijn geformuleerd in Genève en die, als onderdeel van het internationaal humanitair recht, de rechtsregels bepalen ten tijde van een gewapend conflict.
De Hongaarse vluchtelingencrisis maakt duidelijk dat een bredere interpretatie van de vluchtelingendefinitie nodig is. Volgens de Conventie van Genève hebben enkel personen die voor 1 augustus 1951 hun land zijn ontvlucht recht op het vluchtelingenstatuut. De Koude Oorlog-context zet veel westerse landen ertoe aan deze beperking te laten vallen. Het Protocol van New York maakt in 1967 officieel een einde aan de beperkingen in tijd en ruimte van de Conventie van Genève.
|
Hongaarse vluchtelingen vergeten?
Wanneer Hongarije weigert vluchtelingen op te nemen moeten ze even naar hun eigen geschiedenis kijken.
Na het neerslaan van de Hongaarse opstand tegen de Sovjet-Unie in 1956 slaan ongeveer 200 000 Hongaren op de vlucht. De meesten komen terecht in Oostenrijkse en Joegoslavische vluchtelingenkampen. Onder impuls van UNHCR en het Rode Kruis engageren 35 landen zich om Hongaarse vluchtelingen uit deze kampen op te vangen en te hervestigen.