Begeleiding van wijndomeinen en distillateursBegeleiding van wijnbouwers en distillateurs bij de realisatie van hun projecten. Dat kan zowel opleiding, plantadvies, begeleiding in de wijngaard als in de kelder omvatten. Hierbij stel ik altijd voorop dat ik help bij het realiseren van een wijn of distillaat zoals het de wijnbouwer c.q. distillateur voor ogen staat. "Ik wil hun helpen om hun wijn te maken, niet om mijn wijn te maken". De een wil heel natuurlijk en de ander heel technisch werken. Zo blijft het product uniek en karaktervol.
Tien jaar opleiding Wijnbouwer/wijnmaker in HasseltIn september 2023 gaat de opleiding Wijnbouwer/wijnmaker bij Syntra in Hasselt opnieuw van start. Inmiddels al voor de twaalfde keer. Het succes van de wijndomeinen die de eerste jaren deze opleiding hebben gevolgd zal ik zeker toe hebben bijgedragen.
Sommige mensen leven in de natuur, veel mensen leven van de natuur, enkelen leven voor de natuur. Wat we moeten leren is ‘leven met de natuur’.
Terroir onderzoek
PCF 'kenniscentrum wijnbouw' voert een terroir onderzoek. Men wil terroir invloed onderzoeken aan de hand van de meting van appelzuur, wijnsteenzuur en melkzuur. Dat zijn parameters om tijdens de vinificatie de melkzuur-fermentatie op te volgen en heeft niks met terroir te maken. De conclusie van een dergelijk onderzoek kan enkel zijn dat terroir niet bestaat. Weer een argument om vol op volume in te zetten. Is het met opzet, onkunde of gewoon een manier om op een nutteloze manier geld op te doen? Gebrek aan kennis centrum |
Zelfstandig wijnbouwadviseur en docent wijnbouw en distillerenIk ben werkzaam als zelfstandig adviseur voor wijnbouw, wijn maken en distilleren, in België en Nederland. Als docent wijnbouwer/wijnmaker geef ik les bij Syntra in Hasselt, Syntra Roeselare en het NAC, en als docent distillateur bij Syntra in Hasselt en Schiedam. Daarnaast ben ik beëdigd gerechtsdeskundige voor wijnbouw.
Wijnbouw en distilleren zijn zaken die volop in de belangstelling staan. Maar helaas zijn het zaken waarvan slechts weinigen werkelijk iets kennen. Daarom is goed en eerlijk advies zo belangrijk. Bij 'gratis' advies van een verkoper heb ik mijn twijfels. Ervaring leert mij dat deze 'adviezen' meestal enkel het realiseren van verkoop tot doel hebben. Vaak is het een duur en niet optimaal advies.
|
|
Begeleiding en adviesHeel wat nieuwe wijnbouwers volgen een opleiding of worden door mij geadviseerd of begeleid bij de realisatie van hun project. Door de krachten van wijnbouwers te bundelen kan men veel meer bereiken. Daarom organiseer ik geregeld een studiereis of andere activiteiten.
|
"Uit fouten moet je leren. En niet enkel uit je eigen fouten. Je moet niet opnieuw de fouten maken die anderen al voor je hebben gemaakt. Hier moet je van de collectieve ervaring gebruik maken. Door het begeleiden van de vele domeinen over de afgelopen decennia, het opzetten van proefaanplantingen en tussenkomsten bij problemen, heb ik veel meer 'ervaring' opgedaan dan een wijnboer met honderd hectaren in een leven kan vergaren."
Geurt van Rennes
Geurt van Rennes
DeskundigeZowel in Nederland als België treed ik op als gerechts- en verzekeringsdeskundige. Hierbij gaat het meestal over geschillen en schadedossiers. Maar ook PIBO in Tongeren adviseer ik bij het opstarten van hun opleiding wijnbouw.
|
Virtuele Limburgse Wijnrally (2020)
Bezoek virtueel zeven Limburgse wijndomeinen met een begeleide proeverij door Peter Colemont (Clos d'Opleeuw) en Geurt van Rennes (Benevit) |
Communicatienetwerken voor wijnbouwersMet meer dan 800 leden is de fb-groep Benevit wijnbouwers het grootste platform voor wijnbouwers in België en Nederland. Kennis en ervaringen uitwisselen en antwoorden op vragen. Of u materiaal zoekt of een diagnose wilt stellen. Onder collega's communiceert het gemakkelijker.
(enkel lidmaatschap voor wijnbouwers, zowel hobby als professioneel) De fb-groep Limburgse wijn is in een mum van tijd gegroeid tot ruim 800 leden. ALLE wijnbouwers, ook zij die geen opleiding bij mij hebben genoten en niet door mij begeleid worden, ja zelfs zij waarmee ik grote meningsverschillen heb over de keuze van variëteiten, de hobby zowel als de professioneel, kunnen hierin posten. Release van wijnen, open deur aankondigingen, behaalde prijzen, verslagen of persartikelen of gewoon een paar mooie foto's van de dagelijkse werkzaamheden. Kortom, alles wat interessant is voor de promotie van Limburgse wijnen, en de wijncultuur in de beide Limburgen.
(Iedereen die in Limburgse wijn interesse heeft kan lid worden.) Starten met wijnbouw, is dat een goed idee?
Hoewel er her en der wijngaardjes, echte wijngaarden of zelfs heuse wijndomeinen als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten kan men op voorhand al zeggen welke projecten een toekomst hebben en welke het op den duur niet zullen overleven. Veel mensen denken dat nu het klimaat het mogelijk maakt zij een succesvol wijndomein kunnen starten. Helaas niks is minder waar. Over heel Europa vinden wijngebieden waar een concentratie van wijngaarden is, met soms enkele kilometer verder geen druivelaar meer te bekennen. Dat heeft natuurlijk een oorzaak, de grond. Enkel waar de bodem en ondergrond geschikt is kan men succesvol zijn. Daarom is een pré-advies en eventuele haalbaarheidsstudie nodig alvorens men kan beslissen.
"Waanzin om hier wijn te verbouwen" of "het kan een mooie return opleveren", wat is het nu?
In de media zijn tegenstrijdige berichten over de rendabiliteit van wijnbouw. (november 2018 in De Tijd en DM.VINO!) Deze onduidelijkheid heeft zware gevolgen voor de sector. Banken zijn terughoudend en overheden weigeren vergunningen. Onlangs zei iemand die veel bij wijnbouwers komt: "Ik kan aan de wijn proeven of ze door jou worden begeleid. Dan is de kwaliteit gewoon beter!"
PUM-expert
Boek
Lezingen
"Het voordeel is dat je van de chardonnaydruif in een goed wijnjaar een aardige stille wijn kunt maken die je zowel fris kan afwerken of op eik kan leggen voor een extra smaaktoets" zegt PCFruit. (Vilt 08.01.2018)
Dan hebben ze het gebruik van hout bijvoorbeeld totaal niet begrepen. De betere Chardonnay wordt op hout gevinifieerd. Maar niet om de "extra smaaktoets". Men gebruikt hiervoor de allerduurste vaten (+/- € 1300,- per vat) om juist géén hout te proeven!!! Men maakt er niet een 'aardig en fris' wijntje van maar de grootste witte wijnen ter wereld. In augustus 2017 ging de ‘Basisopleiding distillateur’ in Schiedam van start met theorielessen op zaterdagen in het Jenevermuseum in Schiedam (Nederland) en de praktijklessen op zaterdagen in de opleidingsstokerij van Syntra in Hasselt (België).
Dankzij de samenwerking tussen Geurt van Rennes, Syntra Hasselt en het Jenevermuseum te Schiedam startte einde augustus de opleiding in Schiedam. Meer informatie ......................
|
Corona-crisisDe lessen voor wijnbouwers en distillateurs bij Syntra zijn omwille van de Corona-maatregelen opgeschort. De theorielessen worden voor zover mogelijk digitaal ingericht.
Start podcast uitgesteld.
LezingenOp PUM-missie in Tanzania
Drosophila suzukiiDe overheid zou de miljoenen subsidie aan Natuurpunt moeten koppelen aan strikte voorwaarden zoals het wegvangen van DS en:of plukken van de kersen in 'natuurlijk' (of liever 'niet') beheerde hoogstamboomgaarden.
Installatieadvies voor distillateurs"Een dag zonder wijn en zonder lach is een verloren dag"Jaap van Rennes
|
De overheid leert het nooitIedereen weet dat in Amerika de maffia pas definitief voet aan de grond hebben gekregen tijdens de 'drooglegging'. Nu is de volksgezondheid voor onze overheid het excuus om accijnsverhogingen op alcohol door te voeren. Natuurlijk is de volksgezondheid het minste van hun zorgen. Zij maken zich vooral zorgen over de gezondheid van de staatsfinanciën.
Nu heeft de laatste accijnsverhoging een dubbel negatieve uitwerking. Mensen gaan zich in het buitenland bevoorraden waardoor de accijnsinkomsten dalen in plaats van toenemen en er komt meer illegale alcohol op de markt. Mensen die thuis gaan stoken zonder opleiding kunnen wel een gevaar voor de volksgezondheid betekenen, om over scrupuleuze criminelen maar helemaal te zwijgen. |
Limburgse eau-de-vieLimburg heeft met zijn fruitteelt de ideale basis voor de productie van eau-de-vie. Toch gebeurt dit nog heel weinig. Daarom ben ik begonnen met het geven van een opleiding distillateur bij Syntra in Hasselt. Ook heb ik een een site over eau-de-vie, zeg maar levenswater.
|
Lezing: Distilleren als innovatie in de fruitteelt
Innovatie in de fruitsector is een noodzaak om uit te crisis te geraken. Het distilleren van fruit of het telen van fruit voor distilleerderijen in binnen- en buitenland kan hierbij een van de mogelijkheden zijn. Op 10 maart 2017 gaf ik hierover een lezing voor Studiekring Guvelingen.
|
LezingenIk geef geregeld lezingen over verschillende aspecten van de wijnbouw voor zowel wijnbouwers als wijn-liefhebbers. Verder geef ik lezingen op maat voor verenigingen en geïnteresseerden. De lezing wordt uiteraard afgestemd op het kennisniveau van het publiek. De laatste tijd ontstaat er ook een bredere interesse voor het distilleren.
|
Nieuwe wijndomeinenEr zijn heel wat nieuwe wijndomeinen die er bij komen. Veel initiatiefnemers hebben zich degelijk voorbereid door een goede opleiding te volgen alvorens tot aanplant over te gaan en veel mensen laten zich door mij bijstaan bij de keuze van het plantgoed en de wijze van aanplant.
Wanneer er schade is of een juridisch geschil treed ik geregeld als deskundige op. Het bepalen van schade in de wijnbouw is een heel ander verhaal dan in andere landbouwsectoren.
|
|
Stokerij-magazine
Liever scherpslijper dan leugenaar.
Op de site wijnwijs.eu wordt ik een 'scherpslijper' genoemd. Soms ben ik erg direct in mijn kritiek, maar ik kan alles onderbouwen. Er zijn mensen die leugens, want zo noem ik pertinent onjuiste stellingen, verkondigen die veel te weinig weerwoord krijgen. Dan voel ik mij geroepen om de waarheid te onthullen. Er zijn gelijkgestemden in de strijd tegen hybriden.Frank Van der Auwera heeft op zijn site een artikel van mij gepubliceerd over hybriden. Maar niet iedereen durft openlijk mijn visie bij te treden (www.classintheglass.eu/); Een MW bijvoorbeeld die mij 'entre-nous' wel steunt maar in het openbaar liever op de vlakte blijft. Ook Hubrecht Duijker spreekt openlijk zijn bedenkingen in bedekte termen uit.
|
SchrijvenMomenteel ben ik een boek aan het schrijven over de geschiedenis van onze wijn.
|
Edele distillaten
Ook het distilleren is inmiddels veel meer dan een passie. De opleiding professioneel distillateur is een groot succes en gaat wellicht ook in Nederland ingericht worden.
Wellicht is sterke drank, met uitzondering van Single malts en een korte hype rond Grappa, een van de culinaire facetten die het minst aan bod komen. Door de 'vervolging' van sterke drank, die in schril contrast staat tot de toenemende maatschappelijke aanvaarding van cannabis, lijkt het alsof een digestief gelijk staat aan asociaal gedrag. Natuurlijk is het verkeerd om zich aan drankmisbruik te buiten te gaan, maar dat is voor elk misbruik zo. Misschien ontstaat er een heel nieuw, of moet ik zeggen hernieuwd, consumptiepatroon; 'drink met mate' of zoals Goethe het zei 'Nicht dass Viele ist gut aber das Gute ist viel.'
|
Bergsport
GenealogieGodert I van Rennes, geboren 1779 te Renkum, huwt op 8-12-1821 te Ede met Willemijn Welgraven geboren te Bennekom rond 1789
Godert van Rennes gaat met Napoleon naar Rusland. Van de 15.000 man die in de legers van Napoleon aan de veldtocht naar Rusland hebben deelgenomen keerden er nauwelijks 500 terug. Godert was er daar een van.
|